Telefonszám: +36 30 163 6363 info@omanmagyarul.com

Hasznos információk

Autóbérlés, autóvezetés

Az autók bal kormányosak, a vezetési szabályok megegyeznek az európai szabályokkal. Autóbérlés csak nemzetközi jogosítvánnyal lehetséges. A nemzetközi vezetői engedélyek és a tengerentúli vezetői engedélyek nem érvényesek magán gépkocsikra az Emirátusok területén.

Alkoholfogyasztás

Alkoholt tartalmazó italokat csak az engedéllyel rendelkező vendéglátó helyeken lehet kapni - szállodákban, bárokban.Az utcán, nyilvános helyeken, szabad strandon nem lehet „saját” alkoholt sem fogyasztani.

Elektromos hálózat

Brit típusú, 3 villás dugó a szabvány, 220/240 V. Egyesült Államokbeli és európai készülékek esetén szükség lehet átalakítóra, a legtöbb szállodai recepción garancia ellenében tudnak biztosítani.

Éghajlat

Az ország klímájára jellemző a forróság, sivatagi szárazság, kivéve a hegyvidékeken. Az időjárás, májustól szeptemberig forró, párás, 35-45°C közötti, de októbertől márciusig csodálatos nyári idő van, 20-30°C, kellemes hűs estékkel. Az épületekben mindenhol működik légkondicionálás, a legtöbb helyen túlzottan is ,ezért javasoljuk, hogy pulóvert /kiskabátot még nyáron is hozzanak magukkal.

Fényképezés

Szinte mindenhol lehet fényképezni a fotózás általános etikettjét betartva - embereket csak előzetes engedéllyel fotózzunk,helyi lakosokat nem illik fényképezni. Amennyiben filmet szeretne forgatni vagy nagyobb volumenű fotózásra készül ajánljuk, hogy kérjen hivatalos engedélyt a fotózás előtt, különösen akkor, ha személyeket is szeretne fotózni.

Időeltolódás

Magyarországhoz képest téli időszámítás szerint +3 órával kell előre állítani az órákat, nyári időszámításhoz szerint +2 órával.

Ivóvíz

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani, palackozott víz mindenhol elérhető.

Magyarország Ománi képviselete

Ománban nincs Magyar követség, a konzuli feladatokat a Riyadh-i Magyar Nagykövetség látja el.
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Csillag Ferenc

Cím: Al Wahah District, Ahmad At-Tunisi Str. 23 11693,
Riyadh P.O.B. 94014
Saudi Arabia

Tel: 966 (0)11-454-6707, (0)11-456-8644
Segélyhívó telefon: (0)556-520-390
Ügyelet: (0)556-520-390
Fax: (0)456-0834
E-mail: mission.ryd@mfa.gov.hu
Honlap: rijad.mfa.gov.hu

Nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de a városi kereskedelemben és az üzleti életben elterjedt az angol is. A nagy számban itt élő indiai - bangladeshi - pakisztáni lakosság miatt elterjedtek a hindu, malajalam, urdu nyelvek, illetve mivel a kelet-afrikai Zanzibár a történelem során egy ideig Ománi fennhatóság alatt állt, számos ománi családban a szuahéli a jellemzően beszélt nyelv.

Nyitvatartások

Az Iszlám pénteki nagy közös imádsága miatt a környező országokhoz hasonlóan itt is a hétvége a Péntek és a Szombat. A mecsetek Péntek kivételével minden nap 08.00 - 11.00-ig látogathatók. A bevásárlóközpontok üzletei a hét minden napján 10.00- 22.00 óráig nyitva vannak.
A kisebb üzletek és a bazár 14.00-17.00-ig zárva van. A bankokban jellemzően hétköznapokon 08.00 - 14.00-ig van ügyfélszolgálat.

Öltözködés

Egész évben érdemes nyáriasan öltözni, de mivel Omán egy konzervatív ország, a középületekben, plázákban ajánlott a váll és a térd elfedése, illetve a nyilvános városi tengerpartokon nem javasolt a bikini viselése ( a szálldák medencéinél, tengerpartján lehet ). Ajánlatos sapkát, kalapot, napszemüveget használni az erős napfény miatt.
A sivatagban, illetve a magas hegyekben este hűvös lehet.
A mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő öltözetben léphetnek be, mely nem lehet fehér és áttetsző.

Taxi & Tömegközlekedés

Muscatban nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége, vidéken egyáltalán nincs. Taxi a legnépszerűbb transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni.

Turista vízum

A 2018. Március 20. után beutazó külföldi állampolgároknak lehetősége van a vízumkérelem benyújtására online.
Online vízum ügyintézésről bővebb információk az alábbi oldalon találhatók:
https://evisa.rop.gov.om/

Magyar állampolgároknak lehetőségük van helyszíni vízum igénylésre közvetlen érkezéskor, a Travelex cég reptéri pultjánál.
Ennek költsége a helyszíni ügyintézéskor fizetendő.

Mindkét esetben a vízum igénylés alapfeltétele, hogy az útlevél az érkezés dátumától számítva több mint 6 hónapig érvényes legyen.

Utazási okmány

Magyar állampolgároknak a hazautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevél

Vallás

Omán hivatalos vallása az Iszlám. Az országban számtalan mecset és imahely található. A nagy számban itt élő külföldi munkavállalók számára két keresztény templom komplexum is van Muscatban ( Ruwi, Ghala ), melyekben Szombatonként egész nap különféle nyelven tartanak misét / istentiszteletet.

Ramadan: a Ramadan a muszlim vallásúak szent hónapja, az Iszlám egyik alappillére. A böjt hava, amikor a hívők napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak és nem dohányozhatnak, mindenféle szórakozás tiltott. Az iszlám naptár szerint a Ramadan 2017-ben május 26-án kezdődik. A nem muszlim látogatóknak ilyenkor nem illik közösségi helyeken enni , inni, dohányozni. Az éttermek, kávézók napközben zárva vannak, kultúrális programok, szórakozási lehetőségek nincsenek. A böjtöt napnyugtakor datolyával törik meg, ezt követi közös vacsora az Iftar, melyet a városban felállított sátrakban, együtt fogyasztanak.

Valuta

A hivatalos pénznem az Ománi Riál (OMR) 1 OMR = kb. 740 HUF (2019. Július)
A HUF és az OMR nem konvertibilis, ezért javasolt USD vagy EUR kézpénzt hozni, melyet a bankok, pénzváltók átváltanak Riálra. Fontos, hogy a régi típusú, 2000 előtt nyomtatott USD címleteket nem fogadják el. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges, a városokban számos ATM található

Vámrendelkezés

Vámmentesen behozható:
- 400 szál cigaretta
- fejenként 2 liter alkoholos ital
- 100 ml parfüm
- 10 db DVD személyes használatra